gru 25 2014

Patulina - naturalna trucizna


Komentarze: 0

Zleżałe, stęchłe owoce kryją w sobie nadzwyczaj poważne pogrożenie. Stanowi je patulina, nazywana też naturalną trutką. To złożony związek syntetyczny, jakiś z zwyczajowo spotykanych związków mutagennych powstających w pleśni jako wtórny metabolit. Inne określenie tej substancji to toksyna pleśniowa. Oczywistym jest, że konsumowanie takich tworów nie może stać się zdrowe, ponadto sam pomysł karmienia się czymś stęchłym na pierwszy rzut oka zdaje się chybiony. Nie każdy tropi aczkolwiek, że wzmiankowana trucizna w zgniłych owocach jest aż tak wroga. Jak się okazuje, może powodować dużo poważnych bolączek, w tym w zasadzie nowotwory, czy też owrzodzenia w przewodzie żywnościowym. Przeważnie spotykaną chorobą jest zwyczajnie ciężkie zatrucie patuliną. Przed przedstawionymi konsekwencjami bez komplikacji się ustrzec, stroniąc od tworów, które nie przydają się do jedzenia z przyczyny bez komplikacji zauważalnych niedociągnięć miąższu i zanieczyszczenia pleśnią. Niektóre osoby praktykują wprawdzie nadzwyczajną "oszczędność": gdy znajdą owoc z detalem pleśni, pozbywają się tej części, resztę uznając za dobrą. Takie działanie nie jest tymczasem wystarczające, dlatego iż naturalna trucizna obecna jest w całym owocu, a nie tylko tam, gdzie można obejrzeć ognisko pleśni. Nabywając plony w sklepie bądź na straganie, trzeba je wnikliwie zobaczyć - kupowanie nadpsutych to nie tylko szkoda pieniędzy, natomiast też ryzyko ewentualnego zatrucia się patuliną albo wyrządzenia swojemu organizmowi do tego w wyższym stopniu poważnych strat. Tak samo główne jest dokładne segregowanie owoców z własnego sadu czy działki.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz